Amennyiben úgy érzi, hogy

akkor beszélgethetünk ezekről a saját otthonában.

Irjon a frankzsuzsi@gmail.com-ra, vagy telefonáljon: 30/236-9656, hogy időpontot tudjunk egyeztetni.

Szakterületek

Szorongás, pánikrohamok

Szorongás esetén számos helyzetben, ( munkahelyén, magánéletben, iskolában ) érzi a páciens, hogy túlzottan fél helyzetektől és nehezen tudja ezt az érzését kontrollálni. Társulhat ehhez nyugtalanság, idegesség, “felhúzottság” érzése, fáradékonyság, gondolkodási nehézség. Felléphetnek gyomorpanaszok, izzadás. Aki szorong, érezhet ingerlékenységet, nyugtalanságot, akár elalvásnál is. Túlzottan féltheti hozzátartozóit betegségtől, balesettől.
A szorongás megnyilvánulhat pánikrohamok formájában is. Ilyenkor váratlanul, bejósolhatatlanul, helyzettől függetlenül gyorsabban kezd verni a szíve, leizzad, szédül,mellkasi nyomást érez, halálfélelem keríti hatalmába.

Agorafóbia

Az agorafóbiától szenvedő beteg fél elhagyni a lakását, üzletekbe, tömegbe menni, vagy egyedül utazni buszon, vonaton, repülőn. A félelem olyan helyeken jelenik meg, ahonnan az elmenekülés nehéz vagy nincs kéznél azonnali segítség a várható pánikszerű tünetek esetén. Társulhat tehát pánikzavarral.

Szociális fóbiáról

Szociális fóbiáról akkor beszélünk ha a kliens társaságban (példáúl étteremben) vagy előadói teljesítményt igénylő helyzetben félelmet él át, attól, hogy zavarba jöhet vagy megalázó helyzetbe kerül. Pánikrohamszerű tünetek jelentkezhetnek ilyenkor, elpirulás, hányingert, kézremegést, vizeletvisszatartási nehézséget is beleértve. Ettől a betegségtől szenvedők rendszerint jóval gyengébbnek ítélik meg mások előtti teljesítményüket, mint ahogy az valójában indokolt lenne.
Az attól való félelem, hogy újból ilyen érzések törhetnek rá, arra készteti a klienst, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket vagy ha nem tudja elkerülni, nagy szenvedéssel vesz részt bennük. Ez a szorongás és az ezt elkerülő viselkedés kihat az életminőségére,szokásos napi tevékenységekre, kapcsolatokra, vagy akár a munkateljesítményére.

Depresszió

A depressziósok intenzív bánatot és elutasítottságot élnek át, nem találnak örömöt semmiben, gyakran szoronganak, idegeskednek vagy dühöngenek. Szexuális vágyuk csökken. Elveszítik a spontaneitást, nagy erőfeszítést okoz számukra a mindennapos rutin elvégzése is.
Nehezen tudnak koncentrálni, döntéseket hozni.
Általában rossz véleménnyel vannak önmagukról, inadekvátnak, kellemetlennek, alacsonyabb rendűnek tartják magukat. A depresszióban szenvedő emberek jövőképe gyakran negatív, úgy érzik, semmi nem fog változni, javulni, reménytelenség uralkodik el rajtuk.

Testi tünetek is jelentkezhetnek a depressziós betegeknél. Gyakori a fejfájás, emésztési zavar, székrekedés, szédülés, mellkasi szorítás.

Ha úgy érzi, hogy az alábbi tünetekből legalább öt, és az első kettőből legalább egy, jellemző Önre, akkor indokolt a tanácsadás, terápia elkezdése:

Ha azt érzi, hogy:

 • hogy hangulata nyomott, levert,
 • nem talál örömöt abban, amiben korábban,
 • az étvágya jelentősen csökken vagy épp növekszik
 • alvászavarral küszködik
 • nyugtalan vagy lelassult
 • gyakran fáradt, energiahiányban szenved
 • önértékelés csökkent
 • nehezen tud koncentrálni
 • gyakran foglalkozik a halál gondolatával

Gyász

Ha elveszítünk egy hozzánk közel álló személyt, akár halálesetet, akár válást követően, természetes, hogy szomorúak vagyunk és a depresszió tüneteit tapasztalhatjuk magunkon. Hullámzó lehet a hangulatunk, időnként érezhetjük úgy, hogy jobban vagyunk, máskor viszont kínzó lehet a lelki fájdalom. A környezet gyakran sietteti a gyászt, már néhány hét után elvárják a gyászolótól, hogy térjen vissza az élete a korábbi mederbe. Sokszor sajnos a legnagyobb jóindulat és segítőszándék mellett is egyedül maradhat a gyászoló a fájdalmával, mivel a barátok, közelállók úgy vélik, jobban teszik ha nem hozzák szóba az elhunytat vagy a gyászoló érzéseit. Körülbelül egy évig természetesek ezek az érzések, át kell élnünk az évszakváltásokat, évfordulókat. Ha még egy év után is ugyanolyan intenzitású a szenvedés, érdemes szakemberhez fordulni.

Stresszkezelés

Stressz nélkül nem tudnánk élni az életünket, bizonyos “adagra” szükségünk van, ahhoz, hogy motiváltak legyünk. Amikor azonban úgy érezzük, hogy gyakran vagyunk feszültek, elönt a rengeteg feladat, sok helyzetben kell megfelelnünk, nincs megállás, szinte alig van idő pihenni, akkor érdemes felfegyverkezni stresszoldó technika megtanulásával vagy védettebbé tenni magunkat a stressz romboló hatásaival szemben.

Párkapcsolati problémák

Egy párkapcsolatban sokféle probléma léphet fel, amivel érdemes szakemberhez fordulni. Például:

 • Ha a párjával elbeszélnek egymás mellett, ugyanazokat a köröket futják, megoldás nélkül és nem okoz már akkora örömöt egymás társasága, mint korábban, ugyanakkor szeretnének egymással megértőbbek lenni.
 • Családot alapítanának úgy, hogy akár egyikőjüknek akár mindkettőjüknek van már gyermeke.
 • Úgy érzik nem elég türelmesek, megértőek egymással.
 • Valamelyikőjük félrelépett és úgy érzik, nem tudnak ezen túljutni vagy nem biztosak abban, hogy van még remény a kapcsolatuk megújulására.
 • Kirepültek a gyerekek, hosszú évek után ismét kettesben maradtak és nehezen tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni, mintha idegenek lennének egymás számára.
A családi élet életciklusokban zajlik. Időnként meg kell újulnia ennek a rendszernek, reagálnia kell a külső és belső változásokra, átrendeződnek a családtagok egymáshoz való viszonyai. Előfordul azonban, hogy a pár vagy család nem tudja elfogadni ezeket a változásokat és viselkedésbeli illetve testi tünetek formájában jelentkezik ez a működészavar.

Önismeret

Önismeretünket egész életünkben fejleszthetjük, mindig jöhet olyan életesemény, helyzet, találkozás, amikor újat tudhatunk meg magunkról.
Előfordulhat, azonban, hogy egyedül nem boldogul, nem érti a saját viselkedését, néha azt érzi, hogy nem tudja mit szeretne vagy éppen változtatna a családi viselkedés mintákon. Szembesülhet visszatérően hasonló nehézségekkel, hasonló típusú konfliktusokba keveredhet. Ilyenkor sokat segíthet ha igénybe veszi a szakember segítségét.

Önbizalom

Az önbizalom megléte kihat az életünk számos területére, a párkapcsolatunkra, munkahelyi teljesítményünkre, gyereknevelésre, kortárskapcsolatokra. Ha szeretné a saját képességeit reálisabban látni, új helyzetekben magabiztosabbnak lenni, kiállni a saját érdekeiért, inkább sikerorientált, mint kudarckerülő lenni, keressen fel.

Gyereknevelés

Milyen problémákkal fordulhat hozzám?
Munkám során a leggyakoribb problémák, amelyekkel a szülők felkeresnek: magatartási nehézségek, szorongás, alvási, étkezési zavarok, a közösségbe való beilleszkedés zökkenői, testvérféltékenység, tanulási gondok, szülő-gyerek konfliktusok, illetve lelki eredetű testi tünetek.

© Frank Zsuzsanna 2019 Minden jog fenntartva!